Fokus og Nyheder

 

Opdateret 25/01-15


Chewbaccas Simon The Superman har fået sin egen hjemmeside. 
Simon er faldet rigtig godt til her hos os, og hans far Emil er vældig glad for sin søn. Simon har skiftet tænder og fik et perfekt 6/6 saksebid. Nu er Simon så ved at skifte pels, så jeg samler ulden så jeg også kan få til garn fra Simon. Nu venter jeg så på at han får sin voksenpels, og så må jeg se om jeg kan få taget mig sammen til at tage Simon med på udstilling. 

________________________________________________________________________________________________________


Velkommen til Chewbacca Simon The Superman som er født 26 Maj 2014
Simon er en hvalp efter Voilá Alfonso With A Twist (Emil) og Chewbacca Lara The Legend (Lara)
Jeg er i gang med at lave en ny side med lille Simon. Det er opdrætteren Elise Alverönn som sidder med Simon nedenunder.


________________________________________________________________________________________________________


Den 03/09-2013 blev Voilá Alfonso With A Twist (Emil) øjenlyst uden anmærkninger. Den 18/09-2013 blev han undersøgt for Patella luxation. Diagnose grad 0/0.
I forbindelse med patella undersøgelsen valgte jeg at få taget et røntgenbillede af Emils knæled, jeg har efterhånden læst og hørt så meget om de patella undersøgelser der bliver foretaget, hvor hunde kan have 0/0 hos én dyrlæge og så grad 1/2 hos en anden dyrlæge, udfaldet afhænger i mange tilfælder af, hvor gode kunder man er hos dyrlægen, eller hvor godt man kender vedkommende. Så nu er der taget et røntgenbillede af Emils knæled, og så er der ikke rigtig noget at komme efter.

________________________________________________________________________________________________________


SOV GODT LILLE FELIX

I dag tirsdag den 17/09 er det 3 uger siden vi til vores store sorg måtte sige farvel til Felix 
Tirsdag den 27/08 gik der som så mange gange før  hul på tumoren Felix havde, og det blødte en del, men efterhånden var huden blevet så skrøbelig i og omkring tumoren at det ikke rigtig ville hele når der havde været hul andre gange, og den tirsdag ville det heller ikke rigtig holde op med at bløde, så kl. 16.30 måtte jeg køre til dyrlægen som også syntes at det var det rigtige at få ham aflivet.
Det har været nogle rigtig øv og tudeuger efter vi er kommet af med Felix, både Erik, mig og Emil mangler jo vores søde og dejlige Felix.
 
Jeg husker stadig hvor glad Felix blev den dag jeg kom oppe fra Sverige med lille Emil, de 2 blev de bedste venner fra første gang de så hinanden. Det var så rørende at se hvordan Felix passede på Emil, der er især én episode som jeg aldrig glemmer, det var da jeg kom hjem med Emil efter at have været oppe for at få ham vaccineret, Emil havde blødt lidt der hvor dyrlægen havde stukket ham med nålen, Felix troede Emil var skadet på en eller anden måde fordi han havde blødt, så han vogtede over Emil hele dagen fordi han var så bange for at der var sket noget med hans lille ven. Ingen hvalp i verden kunne have ønsket sig en bedre ven end den Emil fik i Felix.
Godnat lille Felix og sov godt. Du vil altid være i vore hjerter.    
.  
_________________________________________________________________________________________________________

Videooptagelse af Havaneser bedømmelserne fra det prestigefyldte Westminster Kennel Club show som blev afholdt 11-12 Februar på Madison Square Garden. 
Det er helt utrolig hvor dygtige de amerikanske opdrættere er til at overholde standarden, Havaneserne på vidoen Her er utrolig ensartede i typer og størrelse. Flot flot avlsarbejde.

________________________________________________________________________________________________________
Emils kritik fra 04/11 i Herning hvor det var Juko Leiviskä fra Findland som dømte. Emil fik Very Good.
Excellent size and type, little bit short neck, pretty face, little light eyes, excellent body and bones. Good coatquallity and beautifulle condition. Could be better angulated behind, moves well.
 
Juko Leviskä er selv opdrætter af Tibetansk Spaniels og Puddelhunde. Oppe i Finland er der flere Havaneser opdrættere som også opdrætter Tibetanske Spaniels!!!!! 
Det undrede os lidt at dommeren skrev at Emil havde excellent size, især fordi  hannen som vandt Nordisk Vinder titlen var ca. 4-5 cm. højere end Emil, 
Og så er der åbenbart uenighed fra dommer til dommer om Emils øjne er for lyse som Juko Leviskä skriver, eller om de er herlig mørke som Svein Bjørnes har skrevet i kritikken nedenunder. Kritik af Emil den 24/11 fra Skue i Kreds 9 hvor det var Svein Bjørnes som var dommer. Svein Bjørnes er også autoriseret på Havaneserne og opdrætter selv Coton de tulear. Emil fik Excellent.

5 år gammel han , Excellent type og størrelse. En anelse lille hovedskalle og en anelse kort næse, herlige mørke øjne af korr. størrelse.  herlig pigment, saksebid, velansatte ører af korr. form. En anelse kort hals, velansatte skuldre, excellent forbryst med herlig ribenshvælving, Velansat og velbåret sejleformet hale. Bevæger sig med herlige frie skridt bagfra og set fra siden. Ex blød herlig pelsstruktur af meget god længde. Velfremvist og et kompliment til opdrætteren.

Hele mit hold fra ringtræning var til kreds 9 skuet, vi havde en hyggelig og sjov dag. Lisbeth havde købt flot smørrebrød med som vi nød i middagspausen, og så var vi alle enige om, at det var en høflig og professionel behandling vi fik inde i ringen af Svein Bjørnes. Nogle dommere føre sig frem som små paver og opføre sig som selvbestaltede orakler når de træder ind i udstillingsringen, men det var der bestemt ikke noget af hos Svein Bjørnes tværtimod.  
_________________________________________________________________________________________________________29-05-12 
Den 28-05 kørte Rasmus og mig til Ålborg for at udstille Emil, desværre kunne vi ikke udstille på den dobbelte KSS udstilling lørdag eller søndag fordi Rasmus skulle til Jay Z og Kayne West koncert nede i Jydske Bank Boxen lørdag aften, så det måtte så blive mandag. Det var norske Marit Sunde som skulle dømme de 15 Havanesere som var meldt til i Ålborg. Emils kritik var ok. men dommeren ville have en snude der var dobbelt så lang og mere skrånende på Emil, så derfor fik han Very Good af hende.
 
I Emils kritik skriver Marit Sunde: En trevelig unghundehan, god type, fine detaljer i hoved, men kunne have længere snudeparti. God krop, velvinklet, velmusklet bagparti, bra pels, bevæger sig bra, dejlig temp.

Nu ved jeg ikke om der igen er lavet om på gruppeindelingen så en han på 5 år indgår i gruppen af unghundehanner, hvis der ikke er, så synes jeg ærlig talt det er lidt dårlig, at en så rutineret dommer som Marit Sunde ikke ved hvad klasse det er hun står og dømmer. Men det er oplevet før at dommere (især de gamle) ikke rigtig kan hitte ud af de forskellige klasser, eller om det er hanner eller tæver de dømmer, det oplevede Anette og mig i Tyskland for år tilbage, ligesom jeg også oplevede en Polsk dommer i Hårlev, som til sidst slet ikke havde styr på hvad hun lavede, da hun skulle placere de hanner hun havde dømt.

Heldigvis er det mig der bestemmer hvordan mine Havanesere skal se ud, og jeg har altid sagt, at uanset hvad dommerne så end kommer i tanke om skal være In angående typer og størrelser i vores race, så vil jeg aldrig have en Havaneser med lang skråstillet snude, og som i højden måler over 27 cm. (Ideal højden iflg. FCI's standard er mellem 23 og 27 cm) Jeg vil have det samme udtryk på min hunde, og de samme pelstyper, som på de hunde der er på videoen  Her:

Og så synes jeg i øvrigt at den Havaneser tæve som lige er blevet kåret som Verdensvinder i Østrig er en fantastiske repræsentant for racen, Og det er hannen som vandt i 2011 også . Tæven kan ses Her og hannen Her 
Jeg er ikke helt klar over hvordan den han som blev Verdensvinder i år ser ud.

 

_________________________________________________________________________________________________________

Mange opdrættere reklamere med at netop deres racer er allergivenlige, men iflg. forskerne Her som har lavet test på Henry Ford-hospitalet i Michigan, USA, findes der ikke allergivenlige hunde. 

Det er derfor vigtig at hvalpekøberne sikre sig, at opdrætterne er villige til at købe hvalpen tilbage til en rimelig pris, hvis det viser sig, at det familiemedlem som lider af allergi ikke tåler hunden. Ofte afslår opdrætterne at købe hvalpen tilbage hvis der opstår allergiproblemer, eller også vil de kun give en brøkdel af hvad hvalpen kostede da familien købte hunden. Jeg har hørt om opdrættere som kun vil give 3000 kr. når de køber en hvalp tilbage som oprindelig kostede 12.000 kr. Mærkelig at en hvalp kan miste så meget i værdi efter nogle få måneder hos hvalpekøberen. 

Så hvis man køber en "allergivenlig hund" så sørg for at der bliver skrevet i købsaftalen, at opdrætteren er villig til at tage hunden retur til en på forhånd aftalt pris, hvis det viser sig at det familiemedlem som er allergisk alligevel ikke kunne tåle hunden.  

_________________________________________________________________________________________________________

 

Jeg har i løbet af April måned været til to meget interessante arrangementer vedr. hundene. Det første var hos Jens Ruhnau i Måløv, han har den eneste special-tandklinik for hunde, katte og andre kæledyr her i Danmark.

Det var i forbindelse med, at jeg en gang om måneden siden nytår har tager flyveren til København for at børste og vaske Helles Havaneser, at jeg fik kendskab til dette arrangement. Helle har været meget dårlig, og har været indlagt flere gange siden nytår, og for at holde Sophie i pels aftalte vi, at jeg skulle komme og børste og vaske hende en gang i måneden. Jeg var så heldig, at denne informationsaften faldt på et af de tidspunkter hvor jeg var over for at ordne Sophie.

I løbet af aftenen fik vi indsigt i, hvad de kan på denne klinik. Indimellem kunne man næsten ikke tro sine egne øjne, når man så nogle af de kæbebrud, kræftoperationer i mundhulen, tandreguleringer osv. som Jens Ruhnau er i stand til at foretage, det var helt utrolig.

Vi blev også undervist i vigtigheden af, at vore kæledyr får børstet tænder. Alt det Plaqueof og andre vidundermidler man kan købe for at bekæmpe dårlig ånde, og rense tænderne var iflg. Jens Ruhnau intet værd, det eneste der iflg. ham talte var tandbørste og tandpasta 1 gang om dagen. 
Vi så nogle kedelige eksempler på, hvordan hundens mund kan komme til at se ud, hvis man ikke gider eller ved, at hunde og kattes tænder skal passes ligesom menneskers. Vi fik også at vide hvor meget dårlig mundhygiejne kan påvirke hunde og kattes helbred. Faktisk så er det sådan, at nogle af dyrenes indre organer kan tage skade hvis de har dårlige tænder eller betændt tandkød. Han viste os også hvordan man undersøger dyrene inde i munden for at se om de har tandbylder, kræftsvulster ol. Dyr viser ikke altid tegn på smerter, så derfor skal man selv være opmærksom.

Så alt i alt vil jeg sige, at det var en meget informativ aften. Og jeg vil varmt anbefale andre at melde sig til, hvis der bliver holdt flere af den slags arrangementer på Dyretandklinikken i Måløv.

 

Den 12 April havde vores kreds arrangeret en aften med All Round dommer Gert Christensen hvor han kom og fortalte om udstillinger, dommerkritikker, og hvad en dommer ellers ser på når han dømmer på udstillinger. Vi var en håndfuld fra vores ringtræningshold som meldte os til dette arrangement. Der var omkring 60-70 personer.

Arrangementet var delt sådan ind, at Gert holdt foredrag i 1½ time, så var der en pause på ca. ½ time, herefter havde en fra kredsen sin hund med, så Gert kunne vise hvad der er hvad på hunden når de f.eks. skriver kryds ol. i kritikken, og så var der spørgetid de sidste 3 kvarter.

Vi fik lært lidt om hundes anatomi, helhedsindtryk, fejl osv. og hvad Gert mente var vigtig når han dømte. Især sundheden og temperamenten lagde ham meget på sinde. 
Han fortalte også hvordan nogle udstillere tror de kan snyde dommerne f.eks. ved at stille deres hund op og pakke den sammen i håbet om at dommeren ikke kan se hvor lang den er i kroppen, hvordan nogle udstillere forsøger at kamuflere dårlige vinkler ved at gå i små trekanter inde i ringen osv. Det var meget morsomt at høre hvor meget dommerne oplever af den slags, og hvor meget de indimellem må stå model til hvis udstillere ikke lige får de præmieringer de havde regnet med

Han fortalte også at en hundeudstilling er en skønhedskonkurrence hvor det er helhedsindtrykket der tæller, det er der åbenbart nogle dommere der har glemt, de bider sig i stedet fast i nogle småfejl, såsom skønhedsfejl på bidet, småfejl i øjenfarven osv. og glemmer så at se på hundens andre kvaliteter hvilket ikke er særlig professionelt.

Vi fik også forklaret hvordan man bære sig ad inde i ringen, og at man ALDRIG går foran en anden hund, med mindre at hunden sætter sig for at besørge, eller på andet vis bliver forhindret i at fortsætte rundt i ringen. Ellers går man kun foran andre hunde hvis dommeren giver lov.

Lige præcis her var jeg meget interesseret i at høre hvad Gert Christensen ville sige da spørgsmålet blev stillet (ikke af mig, men af en anden deltager) for jeg oplevede jo, at der var nogle udstillere i Tønder som mente, at jeg skulle gå foran en hund der blev ved med at vende sig da vi gik rundt i ringen.
Et par af dem som mente jeg skulle gå om foran, havde tydeligvis glemt hvad der skete for mange år siden da der var en Tjekke som gik om foran en anden hund inde i ringen.
Tjekken kom til udstilling i Herning med en flot han som havde et hav af titler med sig, heriblandt også Verdensvinder og Europavinder. Den hed Rainbow Warrior og var importeret fra kennel Ganesan i Finland. Da Tjekken til sidst skulle gå om bedste han i racen, mente han åbenbart at den han som gik foran ham sinkede ham, for pludselig overhalede han så han kom til at gå forrest, det kostede ham førstepladsen. Den hund der vandt havde ikke tilnærmelsesvis den kvalitet og udstråling som Tjekkens hund. Men dommeren tolererede ikke at nogle udstillere lavede deres egne regler inde i ringen, så derfor blev Tjekken med sin flotte han sat ned bagved den hund han overhalede.

Så begynd ALDRIG at overhale andre inde i ringen med mindre dommeren giver lov. Heller ikke selv om bedrevidende udstillere forsøger at bilde andre ind at det kan man godt. Er der en hund som vil gå og vende sig er det god tone at ejeren træder ud til siden og lader de andre hunde passere, og så kan vedkommende selv fortsætte bagerst. Sådan gør man iflg. dommer og udstillere i andre racer.  

I pausen og det efterfølgende kaffebord snakkede vi med andre om deres oplevelser i ringen, og jeg kunne høre at råberiet om usportslig optræden åbenbart er blevet meget almindelig, især i de små lukrative racer, her er det så vidt jeg kunne forstå heller ikke ualmindelig at nogle bliver truet af andre udstillere. Så det er åbenbart en tendens man skal vende sig til hvis man vil udstille i de små indbringende racer. 

Ugen efter arrangementet med Gert Christensen var jeg på besøg i Sverige, her er der også indenfor de sidste par år kommet nye udstillere til, som flere gange har beskyldt nogle af de opdrættere, som altid har haft et godt ry, og som altid har opført sig upåklagelig inde i ringen for usportslig optræden.

Til arrangementet med Gert Christensen var der ringtrænere for hele kreds 9, og vi snakkede om, at man skal forbereder de nye udstillere på, at de pludselig kan blive overfaldet med vilde anklager når de kommer på udstilling, især hvis det går godt for dem.

I  kreds 9 er der mange jagthunde, brugshunde og terrier udstillere/opdrættere, og iflg. dem er der mange af de Østeuropæiske dommere, som ikke er det vi forstår ved hundedommere. De køber sig til deres dommeruddannelse, forstået sådan, at i Østeuropa hvor meget er korrupt og pengestyret, kan man købe sig til næsten alt, heriblandt også en dommeruddannelse.
Så der er åbenbart noget om den snak jeg hørte under Verdenshundeudstillingen i Herning hvor en Canadisk udstiller  sagde, at standarden på de forskellige racer daler stiller og rolig hvis der er for mange Østeuropæiske dommere som har sat deres fingeraftryk. Det er også så som så med respekten for de Østeuropæiske dommere fra andre dommere rundt i verden.

Der har været nogle skandaler fra forskellige sygehuse i provinsen hvor der er blevet ansat Østeuropæiske "læger" med flotte eksamenspapirer. På et af sygehusene fandt man først ud af, at det kun var på papiret Østeuropæeren var læge, da de stod nede på operationsstuen, her vidste den Østeuropæiske læge ikke engang hvordan man måler iltet i blodet under en operation.

Så måske skal Dansk Kennel Klub og de små specialklubber være lidt mere kritiske med, hvem de invitere som dommere fra Østeuropa. Når man kan få en lægeuddannelse uden at bestå en eneste semester, så er det såmænd nok en smal sag at købe sig til titler All Round hundedommer.

Så også dommeraftenen med Gert Christensen var meget lærerig og informativ. Og så har Gert en dejlig form for humor som passer fint til os her i Vestjylland

_________________________________________________________________________________________________________
Lider din hund af en arvelig sygdom, og er du blevet afvist  af opdrætteren, eller føler du at du har fået tilbudt for lidt i refusion, så se Her hvad du ifølge den danske købelov kan have krav på. Er man i tvivl om noget vedr. refusion eller afvisning af refusion så kontakt Forbrugerklagenævnet eller søg hjælp i Advokatvagten
_________________________________________________________________________________________________________


Se video fra det prestigefyldte Westminster udstilling på Madison Square Garden i New York. Her dyster de bedst placerede  Havanesere fra 2010 om Westminster titlen. Se Her


Tilbage / Back

 

 

Gengivelse af artikler eller billeder, fra denne side, er kun tilladt efter forudgående skriftlig tilladelse.